dijous, 8 de febrer del 2007

La Carretera de Sang




Entre Tortosa i Amposta hi ha un camí, la carretera de la Carrova (per la torre que hi ha prop), que cada poc temps ens dóna la mala notícia d'algun accident. De fet, sembla cíclic, com si formés part d'alguna maledicció. Tot i les diverses remodelacions del ferm i del traçat, els nombrosos controls i la millora dels vehicles, sovint ens angoixem amb una desgràcia. I no és d'ara això, no, ve de lluny, de molt lluny....




El centurió romà Tiberi Seius, també conegut com “Gerió” (nom del monstre de tres cossos) ja que era enorme i actuava de vegades com un monstre, fou l'encarregat de construir el camí que unís Amni Imposita (Amposta) amb Dertusa (Tortosa) i tenir així un ramal de qualitat de la Via Júlia.


Aquest centurió portava sempre el pit nu, excepte les dues anelles dels mugrons de les quals penjava la seva capa de pell (costum que compartien els més despietats dels soldats romans), i tenia sempre el fuet a la mà. Agafa captius de guerra els feu treballar a la pedrera pròxima on van morir molts vessant la sang en les pedres que després formaren el camí. Molts altres anaven morint durant la construcció, ja que “Gerió” no tenia pietat de cap mena pels seus esclaus i els enterrava als fonaments de la via tal com queien.


Tanta sang i violència, tants cadàvers enterrats impiament, sense cap cerimònia ni benedicció. Aquests esperits resten profundament soterrats al substrat originari del camí primordial, maleint aquells que passen sobre seu i no els deixen descansar, inquiets i enfadats s'apareixen per cobrar el seu tribut amb sang dels vius.


Aneu amb compte quan passeu per la carretera de la Carrova, esperits ancestrals resten amb un malson bimil·lenari que els manté actius mentre esperen que algun dia els arribi el descans etern...